HEADS UP!!!

Site upgrade in progress... Core site functions are working, but some non-critical features/functions will be temporarily unavailable while we work to restore them over the next couple of weeks.

Please post any bugs you encounter, but before you do, check to see if it's already listed.

Thanks for your patience while we work to improve the community.

Sign in to follow this  
Followers 0
jsebastiant

won't e-start or kick, will roll start.

11 posts in this topic

weird problem.

good battery, once started by rolling the bike runs perfectly.

when I try to start w/ the button I can feel/hear it spinning, but it doesn't turn the engine, not engaging. Kicker sounds like it is turning the engine but won't fire. on a roll start in fires ride up and rides fine. any ideas?

usually this bike fires right up and runs great. need help!

Share this post


Link to post
Share on other sites

That happened to my buddy when he dropped in a river, wouldn't kick start then I put a rope on it and towed it around and it fired up. Roll start is easier than kick starting it so you must have an issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like low compression to me. Does it still idle nice and steady once its started ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you have an extra spark plug I would try checking the spark while kicking it .

Pull the spark plug boot/coil stick the extra plug in it and wedge it between the metal AIS tube and

cylinder and look for spark while you kick it over. If thats good I would do a compression test

and if thats good its time to look into the carb. Thats what I would do anyway.

Share this post


Link to post
Share on other sites

weird problem.

good battery, once started by rolling the bike runs perfectly.

when I try to start w/ the button I can feel/hear it spinning, but it doesn't turn the engine, not engaging. Kicker sounds like it is turning the engine but won't fire. on a roll start in fires ride up and rides fine. any ideas?

usually this bike fires right up and runs great. need help!

If it starts bump starting it then you have spark and are getting fuel.. Does it kick start ok when its warm?? If it does than thats probably a compression problem, Piston rings, tight valves??.. i would check valve clearance first, easiest thing to do.. Do you keep your air filter really clean??

Share this post


Link to post
Share on other sites

First check for good spark and then check valve clearance. Intake valves are probably to tight.

Share this post


Link to post
Share on other sites

again, the bike runs fine once roll started. the carb is good, spark good. the bike runs great once roll started. valves were checked at the end of last season and were well within spec. it WILL NOT kick at all, warm or cold, the e-start just spins freely. quite the mystery here. Had a moto-mechanic tell me there is a bearing on the kicker that only will spin one way, and that it may be broken...never heard of such thing. probably going to have to take it in...bummer. was hoping to be able to to the fix myself.

however, if a moto genuis knows &%$#@! is going on let me know. I'm stumped.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dropped it off for service. no real answers yet, will keep you posted. but again, if anyone has good guess, let me know.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0