HEADS UP!!!

Site upgrade in progress... Core site functions are working, but some non-critical features/functions will be temporarily unavailable while we work to restore them over the next couple of weeks.

Please post any bugs you encounter, but before you do, check to see if it's already listed.

Thanks for your patience while we work to improve the community.

Sign in to follow this  
Followers 0
Just_a_trail_rider

question on cam timing/alignment

4 posts in this topic

Still in the middle of the rebuild on the wr450. I have a question.

1. there are three timing marks on my flywheel instead of just one. I have aligned everything using the middle mark. Is this correct? Does it matter?

2. please let me know that I aligned the cams correctly. It seems like I did it right.

is this right?

wr450_cam_timing.jpg

Thanks

Maurice

Share this post


Link to post
Share on other sites

I believe you use the third mark for top dead center.

I know it's supposed to be a H I, and you use the "I", but mine looks more like |||, and I have always used the third "|"

Share this post


Link to post
Share on other sites
I believe you use the third mark for top dead center.

I know it's supposed to be a H I, and you use the "I", but mine looks more like |||, and I have always used the third "|"

If I remember correctly, what he's saying is right. There's an "H" and an "I" mark on the flywheel, use the "I" mark, it should be pictured on the manual as well. Also, your exhaust cam seems to have the "dot" rotated a bit too much to the left, try bringing it one tooth closer to the right and see if it looks better, also check it out from the other side of the bike and look at how the lobes are lined up from that end. The "dot" marks won't be perfectly at "12 'o clock on both cams, but try to get it as close to it as possible by checking the flywheel marks, the "dot" marks and the lobes on the other end of the cams. you're trying to check the timing with the chain tensioner on, right? grayracer from the yz forum posted some tips on how to do this process, try searching or sending him a PM for the specifics of it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

the lobes should be facing opposite..exhuast towards front of bike and intakes toward rear... the dots will then look like they should in the manual...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0