Sign in to follow this  
Followers 0
kcalpinestar11

2000 yz426f oil leak HELPPP

6 posts in this topic

I need some help here guys. I know your not supposed to ride four strokes in the cold but i had to take it on a little ride when it was about twenty degrees(bad idea). I ended up blowing the cam cover seal. I drained the oil and replaced the seal. After refilling the oil i noticed it was leaking out of the right side of my engine(sitting on the bike its the right side). I noticed it when it started to smoke. I looked down and there was oil spurting out of a hole thats on the side of the head of the engine. I called the local yamaha dealer looking for an answer to what the hole was there for and why it would be leaking oil. They didnt even know there was a hole that was supposed to be there(what help they were). Im confused at to why this it all of a sudden started to leak. Any answers???

Share this post


Link to post
Share on other sites

The hole is the spark plug drain. It looks like you didnt align the rubber gasket for the cam cover around the spark plug.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you "blew" the cam cover seal, and by that you mean that you pushed out one or both of the half moons on the left side, you need to inspect the breather tube that comes from the cam cover and runs down the left side of the frame to be sure it isn't plugged or pinched. The tube vents crankcase pressure, which will otherwise build up and cause a variety of unwanted troubles.

When you get done rechecking your cam cover gasket, you'll also want to rinse out the residual oil from the spark plug well (with the plug in the head) so it won't continue to run out and falsely indicate a leak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I checked the breather tube from the cam cover like you said grayracer. And there didnt seem to be an obstruction or blockage. I did in fact blow both half moon outs. Does this mean that there could be an alterior problem or just bad luck?

Share this post


Link to post
Share on other sites
I checked the breather tube from the cam cover like you said grayracer. And there didnt seem to be an obstruction or blockage. I did in fact blow both half moon outs. Does this mean that there could be an alterior problem or just bad luck?
The usual problem is the little metal clips that hold it to the flywheel cover get smashed and pinch it off.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0