2000 YZF 426 Carb. Question/Problem

Can anyone tell me the stock adjustments on a 2000 YZF426 carb. I recently got this bike and it has been sitting for about a year. I cleaned out the carb and finally got it started. The bike runs when the choke is on but bogs down and dies when you turn it off. Can anyone help with this issue?

There is a thread you should visit:

Common Threads: Look here 1st! Mods, Maintenance, Common Issues and FAQ's

In it, you can find a link to this thread/post:

http://www.thumpertalk.com/forum/showthread.php?p=6980881#post6980881

(read to the bottom)

...and a link to download a Manual:

http://www.yamahaownershandbook.com.au/?r=0

It is normal for the RPM to drop when the choke is turned off, and your problem may be nothing more than the need to raise the idle speed. But if it will not idle and bogs and wheezes as if it is out of fuel once the choke is closed, it usually indicates a clogged pilot jet, or pilot air jet. Other possibilities include a missing pilot mixture screw, or one that is closed off.

Did you take the slide out? If so,did the "plate" get put in with the square end down or up? If it's up it will run real lean like yours is doing.

Did you take the slide out? If so,did the "plate" get put in with the square end down or up? If it's up it will run real lean like yours is doing.
That actually causes an extreme rich condition from off idle to about half throttle by negating the slide cut away. It's also unlikely that the bike would run well with the choke on under that circumstance, since the choke would exaggerate the richness, rather than reduce the leanness of a blocked pilot.

Thanks for the information yall. I am going to take the carb back off today and see if the pilot is getting stopped up. I have not had the slide out though. I cleaned everything on the bottom end of the carb. I did have to replace the accelerator pump diaphragm though.

im sort of having the same problem with my 2002 yz426f i turned down the idle one time and when i got back on it the gears keep sludging down when i let of the gas in all gears does anyone have some advice for me thanx

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now