01 650l hard to start-spark problem!

With spark plug pulled, I only get a spark when I hit the starter and when I let go of the starter. It does'nt keep sparking as I hold it. Trying to start it when cold takes some patience ( and a few backfires!) but once i get it to run, it runs fine, and starts up when warm. Typical mods, dave,pipe,de smog, k & n. etc. Thanks for your time!

Sounds like one of the safety switch's may be activating the KILL.

With spark plug pulled, I only get a spark when I hit the starter and when I let go of the starter. It does'nt keep sparking as I hold it. Trying to start it when cold takes some patience ( and a few backfires!) but once i get it to run, it runs fine, and starts up when warm. Typical mods, dave,pipe,de smog, k & n. etc. Thanks for your time!

Someone on here posted a similar problem, if you're getting spark when you wack the starter on, nothing while cranking, then another spark when you let go, seems like a weak spark vs. no spark.

To rule out the safeties, you can ground both wires that go to the clutch-lever switch. This will bypass the kickstand switch, the neutral switch and (of course) the clutch switch.

This sounds more like a bad ground, bad coil, bad plug, bad plug-cap resistor, bad CDI or bad piockup problem, though.

Investigate from cheapest to most expensive-

Dave

I am having the same issues right now.

Think that I may have a dying CDI or Pulse generator.

Rob

Thanks Brothers! It is hard to find motivation to wrench when it just warmed up to 6 degrees! We are takin the mini's out to the lake this weekend!

Thanks Brothers! It is hard to find motivation to wrench when it just warmed up to 6 degrees! We are takin the mini's out to the lake this weekend!

The mini's?

The mini's?

Kawasaki KLX 143s, of course! I would guess you don't have many options for riding on ice in Nevada, huh.

Kawasaki KLX 143s, of course! I would guess you don't have many options for riding on ice in Nevada, huh.

The lakes do freeze here, only do some ice fishing. Ice riding, no way!

whats wierd is it runs fine but starting only sparks intermittend, if its running strong all the time you may wanna check electrical out. I know thats alot but it has to be in there somewhere. Got another CDI box to try out?

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now