HEADS UP!!!

Site upgrade in progress... Core site functions are working, but some non-critical features/functions will be temporarily unavailable while we work to restore them over the next couple of weeks.

Please post any bugs you encounter, but before you do, check to see if it's already listed.

Thanks for your patience while we work to improve the community.

Sign in to follow this  
Followers 0
thumpin hard

650l with hot cam problem maybe?

13 posts in this topic

after doing all the mods to breath i opted to add a hot cam and have it dynotuned...with the compression release gone i notice it is harder to start when hot,and after riding fairly hard it seems like it overheats..it barely turns over and even stalled out easily when letting the clutch out..after 1o minutes it was fine. it also pops like mad when at altitude and i cant adjust it out with the air jet. i also noticed after riding hard and taking a turn it hesiitated and almost died a few times. i bought it to the shop and they said it checked out fine. it does seem fine when just riding easy,but go head in the dirt and get sideways and i can barely start it,but i can let it rest a minute and it will start easily again.

any ideas? i am guessing the idle jet is too rich,but it still seems like maybe an air leak also...hmmm...:applause:

Share this post


Link to post
Share on other sites

yeah,you would think checking it on the dyno would show a problem,but three guys at the shop rode it and said it was fine...they didnt ride it har d enough...sigh..

Share this post


Link to post
Share on other sites

wouldnt this be the first sign of a failing stator? It heats up and loses output creating a weak spark?

I dont know the values but you could check the output with a multimeter when cold vs hot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i will have to find out,a local shop that has a dyno tuned it..they checked it today again..they said the air jet was loosening up..it still runs the same.

Share this post


Link to post
Share on other sites

that is possible,but the problem started right after the hotcam was installed and the bike was dynotuned. thanks for the idea..hadnt thought of that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

after the bike was checked out on the dyno again today i brought it home and let it warm up for a couple of minutes,then i rode it a block and came to a stop sign,it promptly popped and died...it ran better after being totally hot,but i suspect nothing has changed...sigh..what now geez!

Share this post


Link to post
Share on other sites

i have to say i got a hotcam in my 600 (same engine) from what your saying you might just have a timing issure might want to check that out too cause my bike runs like a rhino with a rocket up its ass and starts 2 kicks cold 1 kick hot

Share this post


Link to post
Share on other sites
i will have to find out,a local shop that has a dyno tuned it..they checked it today again..they said the air jet was loosening up..it still runs the same.

If they actually said "air jet" I think you may need to find someone more familiar with this carb or with thumpers in general.

Dave

Share this post


Link to post
Share on other sites
If they actually said "air jet" I think you may need to find someone more familiar with this carb or with thumpers in general.

Dave

Is he running the stock CV? If he has an FCR then the air jet problem could be real.

Sounds like jetting to me as well.

If it were timing, there would be little difference hot to cold.

The stator idea is a good one, easy to check. What year is the bike?

MGS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0