HEADS UP!!!

Site upgrade in progress... Core site functions are working, but some non-critical features/functions will be temporarily unavailable while we work to restore them over the next couple of weeks.

Please post any bugs you encounter, but before you do, check to see if it's already listed.

Thanks for your patience while we work to improve the community.

Sign in to follow this  
Followers 0
YZ426F Rider

Blue smoke when cold

6 posts in this topic

My '02 426 has just started blowing a little bit of blue smoke after I start it. It only blows the smoke when I blip the throttle but not when it is at idle. The bike runs great and once the bike warms up it disappears. The bike does not use oil that I can tell, but then again I change it about every 8 hrs.

Valve guides/seals? If it were the rings then it would smoke all the time wouldn't it?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Its probably a valve seal, the valve guides typically never wear. And its definitely time to replace the rings, cam chain, valve springs & valve seals.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was planning on doing the timing chain this winter. Never replaced valve components before...is it rocket science or no?

Share this post


Link to post
Share on other sites
I was planning on doing the timing chain this winter. Never replaced valve components before...is it rocket science or no?

Its not rocket science. You will, however, need a valve spring compressor. You can remove the valve seals with a pick, and reinstall them with your fingers.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0