HEADS UP!!!

Site upgrade in progress... Core site functions are working, but some non-critical features/functions will be temporarily unavailable while we work to restore them over the next couple of weeks.

Please post any bugs you encounter, but before you do, check to see if it's already listed.

Thanks for your patience while we work to improve the community.

Sign in to follow this  
Followers 0
jeepraider

Need Help - 2001 WR426F Won't Start

6 posts in this topic

Hello everyone I am new to the site and already I am in need of help. I picked up a 2001 WR426F about two weeks ago and I am very happy that I did. As soon as I got it I spent some time figuring out how to start it, reading this site, so need less to say I kicked for a while before I go the process down. Now the real problem; the bike had a slight bog to it when you first got on the throttle so I decided to order a rebuild kit and put some new jets in it. So last night I took the carb apart and put new gaskets on the carb and replaced the jets. The previous owner had put in a 172 main jet but left the stock 42 pilot jet in it. So I decided to put a new 172 main in and a new 45 pilot and se the mixture screw to 2 turns out to see if that would get rid of the bog. Well it did not. It would not start unless I had the Hot Start pulled out, so since the hot start leans it out I put a new 42 pilot jet in and 1-5/8 turns out on the screw and still it won't start unless the hot start is out. Even then it will only run for about 30 seconds. IWhen the hot start is not pulled out it won't even try to start. Please any advise as to what could be going wrong let me know. Could it be just severly flooded from having the 45 pilot in? I have a ride planned for saturday so i hope I can get this fixed tomorrow night after work. By the way it ran ok before I decided to take the carb apart, it also has a full White Bros. exhuast. Thanks in advance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Few things.

Never touch the throttle when starting.

Only ever kick from TDC on compression stroke.

Put a new plug in it. Probably too sooty now to spark.

42 pilot at 1-1/2 should work.

Check that choke isnt stuck.

Check float height.

Check air filter isn't dirty or over-oiled.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the help. I knew about not messig with the trottle. So I will set the mixture screw to 1.5 turns out and put a new plug in. I removed the TPS when I was taking the carb apart, could this have anything to do with it not wanting to start unless the Hot Start is pulled out? I red in the owners manual that you should not mess with it unless you are replacing it with a new one. Again thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tps can cause issues if not set correctly but usually show up as stuttering / hunting at mid throttle. You should still be able to start if the jetting is in the correct ballpark.

Try checking the pilot air jet (PAJ ) passage is clear. Less air means too rich. If you get stuck, remove PAJ and try starting. Should give s bit more air to overcome richness as a temp fix. But means there is still an issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thommo_400F thanks for the help. I actually took the carb back apart and put it in a bucket of simple green for about 20 minutes and then dunked in hot water. It was amazing how much stuff was still inside the carb, it looked clean when I cleaned it the first time but apparently not. I blew it out, put it together and it fired up on the second kick. What a difference a clean carb makes. All I need to do how is have Myler's fix my radator that I smashed after wrecking this weekend.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0