YZ400F cut out


10 replies to this topic
  • skinz750

Posted August 28, 2011 - 11:08 AM

#1

i was out riding some tight single track woodland today on my 99 yzf 400 when it backfired, then Just died. It didn't appear to have overheated but wouldn't start for nearly an hour. Now it's fine.
Do these bikes cut out when they overheat? I'm reluctant to take it out again incase it does it again.

  • toyotanick

Posted August 28, 2011 - 07:55 PM

#2

mine overheats once in a while in traffic and deff doesn't do what you are talking about

  • Thepowderblue

Posted August 29, 2011 - 08:03 PM

#3

Does it still run as strong as it did before?

  • DeeCee

Posted August 30, 2011 - 03:17 AM

#4

They have no particular system to make them cut out when they overheat.

What you describe doesn't sound catastrophic.

If it is running OK I would take out out again.

If it was hot, lack of starting could be due to technique, not using the hot start etc.

  • skinz750

Posted August 30, 2011 - 04:09 AM

#5

It still runs great. I'm all over the hot start lever and have no trouble starting it hot or cold generally.
I've changed the plug and will see if it happens again.
Not sure what else to do other than strip it down.

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • Thepowderblue

Posted August 30, 2011 - 08:16 AM

#6

Could something be up with ur carb and the float or something might be off or got stuck and flooded it for a sec,

  • skinz750

Posted August 31, 2011 - 11:54 AM

#7

Yeah maybe. Might give the carb a once over. Cheers.

  • Thepowderblue

Posted August 31, 2011 - 02:12 PM

#8

did you just get water where it should not be?
maybe you got something electrical wet and it didn't like it

  • Birdy426

Posted August 31, 2011 - 05:40 PM

#9

Vapor lock...if it happens again, try removing the gas cap.

  • Thepowderblue

Posted August 31, 2011 - 08:03 PM

#10

I was thinking you could have got some ignition component wet and it didn't like it.

  • skinz750

Posted September 03, 2011 - 01:20 AM

#11

I don't think it got wet and it had been running fine for 40 minutes ish before it died so i don't think it was vapour lock. Going out on it again next weekend so will see what hapens then.
Many thanks for your posts.





Related Content

Forums
Photo

James Stewart back on a YZ450F by YamaLink


Dirt Bike   Special Interest Forums   Pro Racing
  • Hot  47 replies
Forums
Photo

05 yz450f not fast enough by RedeyeYZ


Dirt Bike   Make / Model Specific   Yamaha   YZ 400/426/450
  • Hot  38 replies
Forums
Photo

YZ450FX OR YZ450F by MESSMAKER


Dirt Bike   Make / Model Specific   Yamaha   YZ 400/426/450
  • Hot  30 replies
Forums
Photo

Chubby dad, looking at bikes , First trip to the orange/black forum ! by Slow_ride


Dirt Bike   Make / Model Specific   KTM   250-530 EXC/MXC/SXC/XC-W/XCR-W (4-Strokes)
  • Hot  28 replies
Forums
Photo

Snake pit oct 30th by The Anvil


Dirt Bike   Dirt Bike Regional Discussion   California
  • Hot  293 replies
 
x

Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.