Bike shuts off when handle bars turned

9 replies to this topic
  • johnnyuterus

Posted September 08, 2009 - 05:32 PM


Just like the title says...I had a low speed fall and ever since then anytime I turn my handle bars all the way to the right the bike shuts off ?????

Any ideas? A cable stretched or something? :busted:

  • KJ790

Posted September 08, 2009 - 05:42 PM


I would check all of the plugs on the kill switch wire. It sounds like there is a loose connection somewhere.

  • moto_xmayhem21

Posted September 08, 2009 - 05:52 PM


It is definately an electrical problem. Either a loose connection, on something is getting pinched and grounding out on the frame or other metal in the area.

Just CAREFULY inspect all your wires around the bars for torn insulation on the wires. And while you're at it, CAREFULY un-plug all the little connections (if there are any) up there and inspect for play in the connectors.

The only other thing I can come up with is a wire being stretched somewhere past the handlebars. Maybe under your seat or your spark plug boot is loose??

What type of bike and where is the ignition box located?

Start it up and let it idle on a stand, then pull the bars the direction that causes the problem. Obviously you want to be off the bike so that you can see into the possible problem areas.

I'm sure you will find your problem pretty easily:thumbsup:

If all else fails, do that same test in a dark garage. You may see a small blue electric arc if you're lucky- Thats probly overboard but who knows!?!!:busted:

  • johnnyuterus

Posted September 08, 2009 - 06:04 PM


its an 01 YZ426 and I believe the ignition box is mounted to the frame and if the handle bars are turned all the way right they actually touch the box...

  • Butta

Posted September 08, 2009 - 06:51 PM


Check the decomp cable, too....I had an XR650 that died everytime I turned the bars after I installed wider bars...the decomp cable was stretching too tight and caused it to activate the decomp, killing the motor.

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • johnnyuterus

Posted September 08, 2009 - 06:55 PM


Will check in the AM and report back Thanks!!!

  • JJRace

Posted September 08, 2009 - 08:10 PM


the decompression cable is the culprit

  • rufusz

Posted September 09, 2009 - 12:59 AM


+1 on the decomp cable (if it has one)

  • johnnyuterus

Posted September 09, 2009 - 09:51 AM

#9 guys were right. the decomp cable was pinched between the frame and rad and everytime I turned the bars it would open up.


  • moto_xmayhem21

Posted September 09, 2009 - 06:44 PM


Nice! Glad you fixed it!!! Now go ride!!

Related Content


Help with 2000 yz426 by weekend woods racer

Dirt Bike   Make / Model Specific   Yamaha   YZ 400/426/450
  • Hot  36 replies

Chubby dad, looking at bikes , First trip to the orange/black forum ! by Slow_ride

Dirt Bike   Make / Model Specific   KTM   250-530 EXC/MXC/SXC/XC-W/XCR-W (4-Strokes)
  • Hot  28 replies

YZ450F 03 Sparks driving me crazy by SirAttard

Dirt Bike   Make / Model Specific   Yamaha   YZ 400/426/450
  • 5 replies

Thinking about Yamaha 250... by Arctic Pride

Dirt Bike   Special Interest Forums   Pro Racing
  • Hot  491 replies

100 hrs on 2014 yz450f, shim valves or replace them? by ttr230rider6

Dirt Bike   Make / Model Specific   Yamaha   YZ 400/426/450
  • Hot  79 replies

Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.