2001 YZF 426 trouble starting......


10 replies to this topic
  • Travbisa

Posted February 20, 2009 - 04:43 AM

#1

I am having trouble starting up my bike. It kick starts fine and back fires. It has been sitting for a while (I drained all the fluids out beforehand). It has spark. Maybe take down the carb? Anyone have any slick ways to make her run? :lol:

  • grayracer513

Posted February 20, 2009 - 06:37 AM

#2

I am having trouble starting up my bike. It kick starts fine and back fires.

It starts, but you can't start it? Explain.

  • Travbisa

Posted February 20, 2009 - 07:08 AM

#3

It will not run....

  • grayracer513

Posted February 20, 2009 - 07:42 AM

#4

You're not helping very much.

Did it run OK until you shut it off last time, or did it quit while it was running? When was that? How long since it ran last?

  • DrThumper

Posted February 20, 2009 - 09:12 AM

#5

Is it backfiring or misfiring? A backfire is an indication of an over-lean mixture (a true backfire is up thru the carb, usually causes a air filter to catch fire).

You aren't using your hot-start as a choke are you? My brother has a CRF, bought it used, no manual. His first thumper. He thought the hot-start was the choke. He continually complained of the same situation you have, gets it to barely start, it misfires, backfires, stalls, makes horrendous noises....I went to his house to figure it out, he was just using the hot-start wrong.

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • 642MX

Posted February 20, 2009 - 09:21 AM

#6

Sounds like a fouled plug. Replace it and try again.

  • Travbisa

Posted February 20, 2009 - 02:51 PM

#7

It ran fine about a year ago. I replaced the plug already. Not using the hot start as a choke. Ima thinking the carb is dirty?

  • 642MX

Posted February 20, 2009 - 04:42 PM

#8

A year ago?.... yeah, your carb is dirty.

  • Travbisa

Posted February 20, 2009 - 07:13 PM

#9

OK, I cleaned out the carb and all the needles, jets, etc., replaced the plug the other day, and still wont run. I checked the spark, it seemed weak (but not sure what its supposed to look like on this one), compared to my ATV. Any suggestions?

  • grayracer513

Posted February 20, 2009 - 08:36 PM

#10

New gas?

  • MEBANE NIGHT

Posted February 21, 2009 - 07:40 AM

#11

Maybe A Little High Had Some Of The Same Problems Plug Air Filter Spark Fuel To Carb Float Level..good Luck





Related Content

Forums
Photo

Megabomb Fitment by 288yz450


Dirt Bike   Make / Model Specific   Yamaha   YZ 400/426/450
  • 1 reply
Reviews

Yamaha YZ450F 2017 by Chris.GVS


Yamaha YZ450F 2017
  • * * * * *
  • 1 review
  • Last review by Tommyk_55
  • On Yesterday, 06:20 PM
Forums
Photo

2016 YZ450 by CaptainKnobby


Dirt Bike   Dirt Bike Technical Forums   Suspension
  • Hot  59 replies
Forums
Photo

The "going back to the other darkside" adventure... by Monk


Dirt Bike   Make / Model Specific   KTM   250/350/450/505 SX-F & XC-F (4-Strokes)
  • Hot  113 replies
Forums
Photo

Should I buy this bike? help....... by Numsa Hul


Dirt Bike   General Dirt Bike Forums   What bike should I buy?
  • * * * * *
  • 10 replies
 
x

Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.