Ricky stator upgrade?

62 replies to this topic
  • gdbarr1976

Posted July 01, 2009 - 07:41 PM


That sounds pretty strange. And you have run your YZ for quite a number of hours after doing all the WR parts swap, correct? Gary, from what I recall, testing the coil is easy (resistance test) via the manual using a meter. I think the CDI was sort of a process of elimination after you have checked a boatload of other things and then the manual says to just replace it. Hopefully there is a better way for that. If the battery was fully charged and you did not have the lights on, even with no charge going to the battery, the bike should have spark for quite some time. Certainly more than 5 minutes. And I think you said in another post that you could let it sit a while and it would run fine for another 5 minutes or so. I would think that would pretty much rule out the battery. What happened to my bike when it started to drain the battery with the blue wire connected was it started to miss really bad. It did not just instantly die, but rather ran extremely ratty going down the trail until I shut the light off and then it was back to normal.

I'm going to steal a cdi from a friends bike and try that. I did have a cdi go out on a 06yz450. It had similiar symtoms.

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed

Posted July 04, 2009 - 07:28 AM


You will need to float the ground ala the BD instructions. You will need the correct insulator for the stator wires you join, shrink wrap is not adequate.

So anyone have a recommendation on what type of sleeving to use? I have a spare stator sitting here in the garage just begging for the mod!

  • gdbarr1976

Posted July 05, 2009 - 12:00 PM


I'm going to steal a cdi from a friends bike and try that. I did have a cdi go out on a 06yz450. It had similiar symtoms.

Swaped out the coil and felt pretty confindent that it was the problem. Started first kick, ran for a couple of min and quit. Of course I had not turned the gas back on! The coil was the problem. I am going to put my small battery back in.

Just in case anyone does a search for coil problems to review it would run for about 5min then quit when it was near idle. It would then start reluctantly but quit allmost imediatly. Everything else checked out. Valves, cleaned carb, would start easy and run perfect for 5 min.


Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.