Something noticed about 450 cam in 426 engine


2 replies to this topic
  • divebobber

Posted October 31, 2008 - 06:06 PM

#1

I put the 450 cam in my 426 today and it seems like the chain rides a little higher on the exhaust sprocket than it does the intake sprocket. Is this the result of the sprockets being slightly different or is there something wrong with the chain?

When I look at the cam chain as it lays across the exhaust cam sprocket in the picture at http://www.thumperta...078#post3706078 it seems like it does ride higher in the picture but I'm not sure. Any thoughts on this?

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • grayracer513

Posted October 31, 2008 - 06:29 PM

#2

If you read the first, oh, say, 30 pages of this thread:

http://www.thumperta...ead.php?t=60381

...you'll see that this is well known to those attempting this mod back in '02. Since that time, many hundreds of the cam mods have been done, and there have been no failures related to the slight difference in tooth profile between the two engines at all. None. It's nothing to worry about. But you should install a new chain, anyway, just because it's time to do it.

  • divebobber

Posted November 01, 2008 - 11:02 PM

#3

Thanks for the reassurance gray. I read those posts about the slight size difference in the sprockets but didn't realize that it would make a difference that was actually visible. Regardless, it runs and starts easily now.

Thanks again.





Related Content

 
x

Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.