'03 450 4th Gear Issues

1 reply to this topic

Posted March 21, 2008 - 04:22 PM


Hello everyone, I'm new to this site and need your help. I have a '03 YZ450 that I've had since 2005 and had absolutely zero problem with it, until now! The past couple times I've taken it out to ride 4th gear has given me some problems. Once I get up into 4th the bike seems like its slipping, like a car with a bad clutch. The bike rides perfect in 1st through 3rd but you can only go so fast in 3rd gear. Any advice on this problem would be great along with what it would take to fix it and a ballpark figure on parts. Thanks in advance.


Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • grayracer513

Posted March 21, 2008 - 05:33 PM


If the bike seems like a car with a slipping clutch, it probably has one. If it were a problem with 4th gear itself, your "slippage" would be characterized by sharp jerking, as if the chain were skipping over the sprocket teeth. However, if it is just slipping as if the clutch won't carry the load, then that's probably exaxtly what the problem is. Check your cable adjustment first. You need a minimum of 3mm of free play between the lever and the lever perch.

Related Content


Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.