97' XR 650L carb problems


4 replies to this topic
  • tmoney12

Posted December 05, 2007 - 08:02 AM

#1

Hello to all! I have ran into a problem trying to open up my 97' 650L. I decided to remove the smog crap and perform Dave's mods to my carb at the same time. My bike ran perfect before the modding began, but now not so much. I removed the snorkle, replaced the air filter with a UNI, jetted the carb with 58 pilot, 158 main, drilled the slide to 5/32 and shimmed the needle with a .025 shim. I think my bike is a California model, because it has the evap canister, charcoal canister and the other vacuum thing along with the air pump. I bought an IMS removal kit and removed everything but the charcoal canister. I basically did everything in accordance to this http://www.4strokes....?TOPIC_ID=16361

So I put everything back together and now the bike bairly runs. It is running so rich that it wont idle. I checked the float and it seems to be ok ie not overflowing. I checked the choke and it too seems ok. However, when i turn the gas off while its running, it smothes out nicely right before it runs out of fuel. It seems to run like the choke is all the way on without it being on if that makes sense. Anybody have any ideas on what the problem could be. I did find a small brass peice that looks like it presses in the front of the carb body next to the float bowl mount bolt but I am not sure. I replaced the 58 pilot with the stock 52 and it ran the same. Please help!!

-tmoney12

  • Coolidge

Posted December 05, 2007 - 12:37 PM

#2

I have a 97 XR600, and just rejetted my carb. While my bike didnt have any smog to begin with, I wound up using #68 slow jet (pilot) and #155 Main. Fuel mix screw @ 2.5 turns out. Not sure if there is much diff between 97 600R/650L, but my bike really 'woke-up' with those changes. I am also using UNI filter. Good Luck!!

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • martinfan30

Posted December 05, 2007 - 12:51 PM

#3

youre jetting is right on. couple things could have happened.

enrichener needle stuck open in its bore.

float needle stuck open, or float out of adjustment.

poss(not likely) the needle got caught on the main jet holder and is hanging open.

you followed those instructions to a T? recheck vacuum routing.

  • uranys

Posted December 05, 2007 - 01:03 PM

#4

If took apart the the decel-enrichment thingie (diaphragm on right side of carb that vacuum line goes to) you may want to check that its back together properly. My bike exhibited the same symptoms until I took it apart at reassembled it.

  • tmoney12

Posted December 06, 2007 - 06:50 AM

#5

Thanks for the replys, i found the problem. The little brass piece that fell out was the needle guide that is held in place by the main jet assembly. I installed that and the bike runs like a champ. For the newbs out there, make sure that you can see the brass tube sticking through the bottom of the carb bore.

-tmoney





Related Content

Forums
Photo

2015 XR650L Squeaking noise by Crayjay


Dirt Bike   Make / Model Specific   Honda   XR600/650
  • 3 replies
Forums
Photo

Wiseco 101MM Spark Knock Low Engine Temps by imandrewparks


Dirt Bike   Make / Model Specific   Honda   XR600/650
  • 7 replies
Reviews

Honda XR650L 2017 by Chris.GVS


Honda XR650L 2017
  • - - - - -
  • 0 reviews
Forums
Photo

DirttyPig 2005 Xr650l Prroject! by braapmebb1moretime


Dirt Bike   Make / Model Specific   Honda   XR600/650
  • 22 replies
Forums
Photo

Post Apocalypse, ThumperTalk style! by Justin Pearson


Dirt Bike   General Dirt Bike Forums   General Dirt Bike Discussion
  • Hot  35 replies
 
x

Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.