Engine behaving strangely? Help


2 replies to this topic
  • Gray

Posted November 18, 2007 - 07:18 PM

#1

I have a 2006 XR650R that has about 1,200 miles and has ran perfectly until now. I recently had a Trailtech Vapor installed as well as a Clarke 4.3 gallon tank. The first ride out it ran perfect as usual. Then I began to notice about 15 miles into my second ride the engine begin to stutter like it was going to die but didn't and continued to run after I closed the throttle. This occurred as I was riding on level ground, a fire road, at about 20 miles an hour in second gear. I have a Baja Kit installed so I usually ride about 10 to 15 miles on the road in route to the woods and this is where I have began to notice the bike stuttering progressively more on the second ride so I changed the plug as it looked dark and sooty. On the third and fourth rides it has continued to behave the same; engine stuttering around 15 to 20 miles an hour, mostly second gear, sometimes first and rarely third. As soon as I let off the gas for a second or two and roll back on the throttle it seems to run fine again. When it continues to stutter I shift up to the next gear and it runs fine again. It never dies and starts easy. It is not the plug, not bad gas, and no the choke is not on. What do you think?

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • Big Red Paul

Posted November 18, 2007 - 11:41 PM

#2

Sounds like the bike isn't jetted right.
Try changing the pilot jet. What is the jetting now?
The pilot jet effects idle, and particularly acceleration from idle. If the pilot is too lean, the motor will hesitate when accelerating off idle. If it's too rich, the motor will smoke excessively, foul plugs, and be unresponsive off idle.

The bike could also be over heating if you are just riding slowly in a wooded area. Is it hot in Tennessee now ?

There are many more 'qualified' members on this forum than myself, but hope this helps.

Good luck with sorting that out. Nothing worse than a bike that doesn't pick up clean off idle.

  • Krannie McKranface

Posted November 19, 2007 - 07:14 AM

#3

Probably one of these:
- Throttle cable binding
- Bad/old gas varnishing the piliot jet
- coil wire was pulled loose when tank was installed
- plug wire end was pulled loose when tank was installed
- Ground wire for coil was pulled loose when tank was installed
- Vapor was installed incorrectly (rpm sensor) and it is grounding out the coil ouput intermitently.





Related Content

Forums
Photo

2015 XR650L Squeaking noise by Crayjay


Dirt Bike   Make / Model Specific   Honda   XR600/650
  • 3 replies
Forums
Photo

DirttyPig 2005 Xr650l Prroject! by braapmebb1moretime


Dirt Bike   Make / Model Specific   Honda   XR600/650
  • 22 replies
Forums
Photo

XR650L super moto wheels by greggkklee


Dirt Bike   Make / Model Specific   Honda   XR600/650
  • Hot  28 replies
Forums
Photo

Engine Loping/Sputtering by tcaldwell


Dirt Bike   Make / Model Specific   Honda   XR600/650
  • 2 replies
Forums
Photo
Supercross

Supercross Preview 2017 Part 1: Championship Contenders by Chris Cooksey


Dirt Bike   Special Interest Forums   Pro Racing
  • Hot  141 replies
 
x

Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.