Will not go in gear



8 replies to this topic
  • Guest_Guest_*

Posted September 28, 2000 - 01:34 PM

#1

I started my bike the usuall way and let it warm up but when i tried to put it in gear nothing happened. The shift lever still springs up and down but without any detent. It won't go in gear with or without the engine running. I will say that I had a bad crash a couple of weeks ago and had to replace bars, front fender, left side shroud and radiator but I started the bike and rode it about two miles then shut it down until today. Everthing felt fine till I tried to put it in gear NOTHING. Help!

  • Mitch_from_Oz

Posted September 28, 2000 - 02:46 PM

#2

Very stupid question, is the chain broken??? COuld you have stipped the teeth on the counter shaft sprocket?? (The inner teeth used to mount the spoket and clip to the shaft

I know it is a stupid question, but it happened to me once

  • UMAGUMADOG

Posted September 28, 2000 - 04:58 PM

#3

The same thing happened to me with only 4 miles on my bike. It was a nut inside the tranny that had backed off. I dont know wich one it was sinse i took it in under warranty but from what the dealer said it was an easy fix. Is your bike a 00 model i think several of them had this problem.

  • Hick

Posted September 29, 2000 - 07:02 AM

#4

Sounds like the bike landed hard on left side. Maybe this pushed shift shaft to the right and off of the roller and arm that connects to the shift drum. I’m not certain this is even possible but with the cover off it is easy to push the shaft off in this manner.

At any rate you are probably going to have to yank the right cover to determine what has happened here. If I guessed right you will be back in business shortly.

My advice would be to avoid crashing in the future. :)

Hope this helps!

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • Guest_Guest_*

Posted September 29, 2000 - 08:52 AM

#5

I had this very same problem with my 00 WR. It cost me $300 bucks to repair it since I was 5 days out of warranty. The bike only had 52 miles on it. I called Yamaha and they told me to bad warranty expired. I had a few choice words for Yamaha so they told the bike shop where I had it fixed not to help me with anything anymore. The bike shop stripped out my oil drain plug during the repair and decided to blam it on me. I hadn't even changed the oil in the bike yet, they did. Lots of down time with my purchase of a WR. My next new bike won't be a Yamaha.

  • Guest_Guest_*

Posted September 29, 2000 - 09:21 PM

#6

Originally posted by Mitch from Oz:
Very stupid question, is the chain broken??? COuld you have stipped the teeth on the counter shaft sprocket?? (The inner teeth used to mount the spoket and clip to the shaft

I know it is a stupid question, but it happened to me once

That's not a stupid question at all it happened to me one time also. Nope the chain is not broken.

  • Guest_Guest_*

Posted September 29, 2000 - 09:25 PM

#7

Yes it is a 00 model I have about 500 miles on it. Thanks.

Originally posted by UMAGUMADOG:
The same thing happened to me with only 4 miles on my bike. It was a nut inside the tranny that had backed off. I dont know wich one it was sinse i took it in under warranty but from what the dealer said it was an easy fix. Is your bike a 00 model i think several of them had this problem.



  • smrmx

Posted September 29, 2000 - 02:11 PM

#8

Heres some information for you
It sounds like the pin in the shift shaft fell out it happen to me 3 times.. contact your dealer they should have the redesigned part now ... the old pin just floated in the housing the new one is pressed in ....
also check the plate behind it when mine fell out the plate cracked.....
It is a pretty easy fix..
Good luck any question e-mail me
Smrmx@aol.com
I will be more than happy to help you through it...

  • Hick

Posted October 02, 2000 - 02:05 PM

#9

smrmx,

I have heard about this and read about this but, sadly, I still don’t know what everybody is talking about. Yours is the most detailed description I have heard so far. It sounds like you are talking about the dowel that holds the spring on the end of the shift shaft (?)

The other stuff I have read about this pressed in pin (wherever it is) made it sound like it was somewhere at the other end of things, I assumed it was the liitle shaft with a roller that fits over it. The lever portion of the shift shaft inside the right case rides on this roller and rotates the shift drum.

So could you or someone else point me in the right direction here? I already have my cases apart and would like to do a preventative part swap but I need to know the part with the disappearing pin. It would be great if someone could reply with the reference number from the link below:
http://216.37.204.3/...00YZ426FMC4.GIF


Thanks!




 
x

Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.