IMPORTANT-faulty 07 air filters...make sure yours is not the same.


133 replies to this topic
  • gregwr450f

Posted January 05, 2007 - 12:32 AM

#1

Check out this from another site I visit.
http://www.dirtbloke...38311#post38311

No point using oil the dust will get through anyway.:lol:

  • warlock50

Posted January 05, 2007 - 12:37 AM

#2

I was just about to post that.
Saved me doing it.

Cheers

Wonder if there all the same world wide?(WR450F 2007 Faulty filter cage)

You will have to register with the site to see the pics of the filter but heres the main one for you.

Posted Image

  • gregwr450f

Posted January 05, 2007 - 12:45 AM

#3

Good point, you will have to register...........I had to link it here as I cant post pictures.

  • whooptop

Posted January 05, 2007 - 03:36 AM

#4

yep its true a serious error by yamaha
if its held in place with a wire clip its probably the same
as the ones in oz :lol:

  • RCannon

Posted January 05, 2007 - 04:43 AM

#5

Zip Ty racing makes a aluminum washer that slips on the stock filter ring that would help. Cost is about 6 bucks or soemthign . Very cheap. It basically increases the size of the filter cage mates to the filter.

  • SXP

Posted January 05, 2007 - 10:37 AM

#6

I'm looking at the pic - what exactly is the issue with it?? The link doesn't work.

  • Derwud

Posted January 05, 2007 - 11:00 AM

#7

I'm looking at the pic - what exactly is the issue with it?? The link doesn't work.


It took me a while to figure out this morning as well.

The WR's use a steel wire to retain the filter and the screw hole you see in the filter is left open and will allow dirt to enter the engine. I have not taken my filter out to check yet, but that doesn't look good.

  • SXP

Posted January 05, 2007 - 11:15 AM

#8

It took me a while to figure out this morning as well.

The WR's use a steel wire to retain the filter and the screw hole you see in the filter is left open and will allow dirt to enter the engine. I have not taken my filter out to check yet, but that doesn't look good.


Thanks for that. If the wire just presses the filter into place and uses the groove on the plastic piece for alignment, then an easy enough fix would be to just fill the hole with some kind of sealant or just plug it with a screw or bolt with some sealant on it.

  • SXP

Posted January 05, 2007 - 11:26 AM

#9

Also, I'm curious if the plastic piece is moulded to the filter, or does it come off for cleaning etc. I'd hate to have to squeeze that sucker while cleaning with the plastic still in place.

  • whooptop

Posted January 05, 2007 - 12:35 PM

#10

Also, I'm curious if the plastic piece is moulded to the filter, or does it come off for cleaning etc. I'd hate to have to squeeze that sucker while cleaning with the plastic still in place.


the plastic cage does seperate from the foam for cleaning
be careful using sealent it may come loose and get sucked into piston

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • SXP

Posted January 05, 2007 - 12:46 PM

#11

the plastic cage does seperate from the foam for cleaning
be careful using sealent it may come loose and get sucked into piston



Good point. A better solution would be a snug fitting bolt with a very light coating of RTV Silicon sealant - the flanged head of the bolt will keep it from being sucked into the carb/motor.

  • Chooch68

Posted January 05, 2007 - 01:10 PM

#12

Can we make this a sticky? Seems pretty darn important.

  • Derwud

Posted January 05, 2007 - 01:30 PM

#13

Can we verify the problem first? Can someone in the US check there bike and see if we have the same problem?

  • gregwr450f

Posted January 05, 2007 - 01:36 PM

#14

I'm looking at the pic - what exactly is the issue with it?? The link doesn't work.


Like the other bloke said, there is a hole straight down the guts of the filter, only the retaining wire goes over it, I just no one has dusted their motor yet!!


The link does work, I just checked it...........the picture is on tt now anyway.

  • msgbean

Posted January 05, 2007 - 02:06 PM

#15

I just checked mine and it is the same. A hole straight through. I took it to the dealer to notify them and while I was there we took a look an 07 WR250 he had and it was solid like it was suppose to be. I don't know if Yamaha has two suppliers and one of them screwed up or what. The dealer got on the phone to Yamaha and the guy said he was going to go check it out.

  • gregwr450f

Posted January 05, 2007 - 02:28 PM

#16

Please post the dealers response, I would be bloody angry if it was my bike and I had been riding in dusty conditions.

  • Derwud

Posted January 05, 2007 - 03:08 PM

#17

I'm going to check mine and if I have a whole, I'm calling Yamaha.... Don't stop at the dealer call the Manufacture and open a file with them.

  • Mike_socal

Posted January 05, 2007 - 03:23 PM

#18

Damn! That's quite an oversight. One ride in the desert would put quite a bit of fine sandy dust into a new motor.

  • beasly

Posted January 05, 2007 - 06:58 PM

#19

Mines the same as the one in the picture. I wonder what the YZ filter looks like and if it isn't a flawed design maybe they're interchangable.

  • Derwud

Posted January 05, 2007 - 06:59 PM

#20

I checked my filter and I have the hole, what I did see is that metal spring wire covers the hole 99.999999999% right now, but. Here is my air box. if you seal the hole in center you would seal the fiter.

Posted Image




 
x

Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.