YZ400 leaking coolant


5 replies to this topic
  • theclone

Posted July 06, 2006 - 09:16 PM

#1

I have a coolant leak on my bike. I lost quite a bit when riding today. It leaks out of the water pump area, and it leaks more when the bike is running rather than sitting. Is this a somewhat common, easy to fix problem? I should be good if I replace the water pump cover gasket, correct? Or is it more serious? :ride:

  • Gerry B

Posted July 06, 2006 - 09:32 PM

#2

Your seals have gone bad. You need to replace them. You need to remove the whole side cover to getto them. The leak is coming from the small weep hole at the water pump. There are 2 seals. You might be OK if you just replace the outer seal. You need to remove your impeller and pry the old seal out of there. It's not a difficult job.

  • dougstar64

Posted July 07, 2006 - 12:46 AM

#3

Run your bike and tell us EXACTLY where coolant is coming from, there should be a small hole under the water pump (weep hole), if its coming from there then its like gerry said, if its coming from somewhere else around the water pump housing then like you said, the gasket.

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • theclone

Posted July 16, 2006 - 03:18 PM

#4

OK I just changed the water pump seals and flushed the radiator. started putting fresh coolant in and the thing leaks like a faucet! here's a pic to show where its leaking from: (sorry for the huge pic)


Posted Image

what the hell! I was all proud because I thought I fixed the problem but I just made it worse. I dont get it, this was supposed to be simple.

  • rdefonce

Posted July 16, 2006 - 08:33 PM

#5

OK I just changed the water pump seals and flushed the radiator. started putting fresh coolant in and the thing leaks like a faucet! here's a pic to show where its leaking from: (sorry for the huge pic)


Posted Image

what the hell! I was all proud because I thought I fixed the problem but I just made it worse. I dont get it, this was supposed to be simple.


Clone, I've never had a leak in my YZ; looks like the seal where the metal pipe goes into the case; is that the one you replaced? Good luck, hope you get it fixed soon.:-o

  • theclone

Posted July 16, 2006 - 09:17 PM

#6

Well I fixed the leak for the most part. turns out the rubber o-ring that was sent to me was just a hair thinner than the original one. luckily they gave me 2, so I just put both in there and it worked fine.

but there is still a very slight leak coming from the weep hole, which was where it was leaking from in the first place. but its soo small I'm not gonna worry about it too much, just throw some coolant in the trailer just in case.





Related Content

Forums
Photo

YZ450F 03 Sparks driving me crazy by SirAttard


Dirt Bike   Make / Model Specific   Yamaha   YZ 400/426/450
  • 5 replies
Forums
Photo

Is it worth it? (Cam and High compression piston) by macgi77


Dirt Bike   Make / Model Specific   Honda   CRF 150/230 F/L
  • Hot  36 replies
Forums
Photo

Snake pit oct 30th by The Anvil


Dirt Bike   Dirt Bike Regional Discussion   California
  • Hot  293 replies
Forums
Photo

James Stewart back on a YZ450F by YamaLink


Dirt Bike   Special Interest Forums   Pro Racing
  • Hot  47 replies
Forums
Photo

Michigan Motocross Tires by 288yz450


Dirt Bike   Dirt Bike Regional Discussion   North
  • 1 reply
 
x

Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.