Yz 426 Won't Start, PLEASE Help!


3 replies to this topic
  • Jackbatty

Posted July 03, 2004 - 05:38 PM

#1

I worked on my 2000 yz 426, I installed a White Brothers E-series pipe, and new Chain and sprockets, went from a stock 14/49 to a 13/50. I changed the oil and oil filter before riding and noticed some metal shavings in the filter, not too big of a deal, small shavings. Well my new pipe has been billowing out blue smoke when I reach around 7000 rpm. I powerwashed the bike and now my exhaust cam is stuck open and I can't get the bike to start and I don't know how to shut the cam and I was curious about the smoke. Please help, THANK YOU soo much everyone in advance.

  • Hamish

Posted July 03, 2004 - 10:27 PM

#2

ok..I assume you mean exhaust valve. How did you reach this conclusion? Check the adjustment on the decompression cable. You may have unintentionally done something to it when changing the pipe. As for the smoke, that doesnt sound good. Using much oil?
I'd suggest u do a leakdown test

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • yathump

Posted July 04, 2004 - 02:55 AM

#3

How did it run before(any smoke)? When ya say it won't start and your talking about your exhaust valve is sticking open. I'm assuming you don't have compression, if this is the case mine did this a few weeks ago i finally pulled the tank and the plug and kicked it through about 20 times slapped a new plug in her and it popped right off.
How long has it been since you checked the valves? If your getting blue smoke your probably getting some blow by, like was said you should do a leakdown test. Not to sound like a smart ass(because i've seen people do this)how much oil did you put in, should only be a little over one and a half qts.

  • Jackbatty

Posted July 04, 2004 - 06:29 AM

#4

It didn't run any smoke before, I'm thinking maybe I need a new set of rings. And as for it not starting, yes, it is he exhaust valve and I say that because I didn't have compression and I think that the cam is screwy that controls my valves. Thanks for the help but I needed to have a little work done on it, I think I'm just going to cave and pay the labor charge at the dealer, thanks everyone!





Related Content

Reviews

Yamaha YZ450F 2017 by Chris.GVS


Yamaha YZ450F 2017
  • - - - - -
  • 0 reviews
Forums
Photo

James Stewart back on a YZ450F by YamaLink


Dirt Bike   Special Interest Forums   Pro Racing
  • Hot  47 replies
Forums
Photo

100 hrs on 2014 yz450f, shim valves or replace them? by ttr230rider6


Dirt Bike   Make / Model Specific   Yamaha   YZ 400/426/450
  • Hot  79 replies
Forums
Photo

First Hare scramble tips by dhend8


Dirt Bike   General Dirt Bike Forums   General Dirt Bike Discussion
  • Hot  33 replies
Forums
Photo
Motocross

Thinking about Yamaha 250... by Arctic Pride


Dirt Bike   Special Interest Forums   Pro Racing
  • Hot  491 replies
 
x

Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.