yz450f oil leak


6 replies to this topic
  • YamaRider450

Posted August 16, 2016 - 12:53 PM

#1

Hey all, I bought a 2006 yz450f around the beggining of summer. I had a mechanic change the oil when I first got it and we ran into a problem where oil was spraying out of the front case. After letting some oil out it wasn't as bad and it eventually stopped. I changed the oil and oil filter myself today and when I finished I put in 1 quart of oil. After getting the bike started I noticed a stream of oil running out the top of the case and dripping to the ground. What could be the problem?

  • grayracer513

Posted August 16, 2016 - 01:07 PM

#2

Quick quiz: How many drain plugs are involved with an '06 YZ450 oil change?



  • YamaRider450

Posted August 16, 2016 - 01:29 PM

#3

One on the bottom right of case, and one on the left side. Also the oil filter had oil drain out from next to the screw hole.

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • grayracer513

Posted August 16, 2016 - 01:49 PM

#4

If you drained both the sump and the oil reservoir, and changed the filter, then the bike takes exactly one liter of oil (1quart without the filter change).

 

Where does the oil leak come from?  The vent hose?



  • YamaRider450

Posted August 16, 2016 - 02:02 PM

#5

https://imgur.com/LfhbF1d
Here is a picture of it, it seems to be coming out from behind the area under the hose. Where that box is protruding out of the case.

  • YamaRider450

Posted August 17, 2016 - 10:34 AM

#6

Update:
Today I decided to get a better idea of where it was coming from. I went and wiped down the front of the engine and started the bike. Immediately after starting, it started to leak.
Pic #1
https://imgur.com/7oBw95L
It then started to run down the front of the engine
Pic #2
https://imgur.com/Vv7D2cT
Here's a picture from the other side
Pic #3
https://imgur.com/8FYdahN
Before shutting off the engine I got one last picture, at first I thought I saw drips of oil coming down from somewhere, but then it looked like it was bubbling up.
Pic #4
https://imgur.com/7WjZXcZ

  • grayracer513

Posted August 17, 2016 - 12:15 PM

#7

It appears to be coming either from the oil tank pressure balance hose (either loose or has a hole in it), or from the fitting it clamps to (loose in the case or cracked).   The fitting is replaceable as a service part, and is a push fit into the case.  If you can wiggle it up and out without damaging it, you can likely reinstall it with some sealer and fix it that way.







Related Content

 
x

Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.