2001 wr426 will not run without choke

6 replies to this topic
  • cupcake2100

Posted February 28, 2016 - 03:56 PM


Hello! Yesterday I let my brother take my bike out for the day. it was about 34 degrees F in the morning when he fired it up. he said that he let it go with the choke for about 20 seconds then turned the choke off. he said that it idled just fine with out the choke so he took off in first gear. when he tried to shift to second he said that the bike died immediately and it has not run since. when i start it, it will only idle with the choke on and the idle is very poor and uneven, the bike is also backfiring when i try to start it. any ideas whats wrong? Thanks!

  • RMK800

Posted February 28, 2016 - 04:40 PM


Your need to check your carb. Make sure all the jets are clean. If you can't idle at all, your pilot is likely dirty.

  • Krannie McKranface

Posted February 28, 2016 - 04:49 PM


Replace your pilot jet WITH A NEW ONE

Ream the passage above it

Ream the passage above the fuel screw

Re adjust your fuel screw

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • cupcake2100

Posted February 29, 2016 - 02:10 PM


thanks, ima clean the carb tomorrow, wish me luck!  :thumbsup:

  • 450crazy

Posted March 01, 2016 - 04:08 AM


Carb Cleaning will fix it. The 01 is almost indestructible.

  • Chaconne

Posted March 01, 2016 - 03:25 PM


Pilot jet.

  • cupcake2100

Posted March 06, 2016 - 06:54 PM


i cleaned the carb and it fired right up! thanks guys!


Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.