2002 yamaha wr426 the chain is eating my rear tire!


5 replies to this topic
  • Koala426

Posted June 05, 2013 - 08:10 AM

#1

How can fix this? Did I install the wheel in the wrong way???
Thanks..ImageUploadedByThumper Talk1370448325.032906.jpg ImageUploadedByThumper Talk1370448395.279212.jpg ImageUploadedByThumper Talk1370448424.359940.jpg
ImageUploadedByThumper Talk1370448462.513693.jpg ImageUploadedByThumper Talk1370448506.045262.jpg ImageUploadedByThumper Talk1370448547.767601.jpg
In the last pics my wheel looks like is to close to the right side??
Thanks one more time.--

  • summit high

Posted June 05, 2013 - 08:17 AM

#2

On the rear wheel it appears that you don't have it equally pulled back...there are lines on the axle blocks...they should be equal.or in other words if your three lines back on the left you should be three lines back on the right.they are there for you to index the rear wheel equally...they are on the top and bottom of the axle blocks

  • grayracer513

Posted June 05, 2013 - 08:46 AM

#3

It's important to read the axle blocks from back to front when you're using them to align the rear wheel. The left side block is missing a mark at the front because of the ledge on the front side of the block that's to keep the axle from rotating as it is tightened. If you count from the front, you'll be off.

Besides simply running the tire and chain into each other, a misaligned rear wheel can cause the chain to "snake" horizontally under deceleration or very light loads, coming into contact with the frame or the tire, depending. Naturally, it follows that a chain that has a good amount of wear in the bushings will be even more prone to this, so that's also a consideration.

This is a very accurate, yet cheap, way to get the basic alignment set:

http://www.thumperta...hain-alignment/

Visit the ThumperTalk Store for the lowest prices on motorcycle / ATV parts and accessories - Guaranteed
  • Krannie McKranface

Posted June 05, 2013 - 10:40 AM

#4

Align your rear wheel axle to the swing arm pivot.
The block marks are known to be out by 2mm or more.

  • exracer2

Posted June 05, 2013 - 08:58 PM

#5

This will happen on those tires and wheels. You can redish the wheel and it will help. I have a 160 and rubbed a lot till i redished the wheel. Tried a 150 and it still rubbed. Some guys use roller or rubbing block to stop it. You can also run a non oring chain too. But mine looks like that and now no more rubbing.

Edited by exracer2, June 05, 2013 - 09:02 PM.


  • Krimble

Posted June 07, 2013 - 11:16 AM

#6

I'm not sure about the wheel, but it looks like you have a lot of coolant in your overflow tank. :rolleyes:




 
x

Join Our Community!

Even if you don't want to post, registered members get access to tools that make finding & following the good stuff easier.

If you enjoyed reading about "" here in the ThumperTalk archive, you'll LOVE our community. Come join ThumperTalk today!

The views and opinions expressed on this page are strictly those of the author, and have not been reviewed or approved by ThumperTalk.